Περί ύπνου: Τα οφέλη της αγκαλιάς στον ύπνο!

Πόσο συχνά ακούμε από τους γύρω μας ή έχουμε νιώσει και οι ίδιοι, ότι ο ύπνος μας γίνεται αμέσως πιο ποιοτικός όταν κοιμόμαστε αγκαλιά με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας, με το κατοικίδιο μας ή ακόμη και με το αγαπημένο μας μαξιλάρι;

Source

Ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την συλλογική ανάγκη «να κοιμηθούμε αγκαλιά», είναι η διαφορά που επιφέρει στον εγκέφαλό μας και εν συνεχεία στο σώμα μας.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως:

• Κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς παράγεται η ωκυτοκίνη,

μία ορμόνη η οποία έχει οριστεί αρκετές φορές ως η «ορμόνη της αγάπης». Η ορμόνη αυτή βιολογικά, παίζει σημαντικό ρόλο αφού η έκκριση της συμβάλλει κατά τη γέννα στη διαστολή της μήτρας ενώ και κατά το θηλασμό, στην έκκριση γάλακτος από το στήθος της μητέρας. Είναι μία ορμόνη που είναι αρκετά βασική για την επιβίωση μας ήδη από τα πρώτα στάδια της εισόδου μας στον κόσμο αυτό, ενώ φαίνεται να εκκρίνεται με εξίσου σημαντικό ρυθμό ακόμη και σε άτομα τα οποία μπορεί να μη συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ενός τοκετού ή στη μητρική σχέση, ωστόσο μπορεί να συμμετέχουν σε μία γονική σχέση, αλλά και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπεριέχει το στοιχείο της φροντίδας, φαίνεται να οδηγεί στην έκκριση αυτής της πολύτιμης για την ψυχική μας υγεία ορμόνης.

• Η αγκαλιά κατά τον ύπνο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Εδώ, έρχεται στο προσκήνιο μία άλλη ορμόνη, εκείνη που ονομάζεται και «ορμόνη του στρες» και παίζει ενεργό ρόλο σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η κορτιζόλη είναι επίσης απαραίτητη για την επιβίωση μας, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Είναι η ορμόνη που μας κινητοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος, που μας δίνει «ενέργεια» για να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να είμαστε λειτουργικοί και παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ορμόνη που έκανε τους παλαιούς μας προγόνους να τρέξουν, ζητώντας καταφύγιο και προστασία όταν τους κυνηγούσαν οι αρκούδες στο δάσος.

Ωστόσο, όταν τα επίπεδα της αυξάνονται, η κορτιζόλη τείνει να γίνεται επικίνδυνη για την υγεία μας και έχει την τάση να αυξάνεται όταν αυξάνονται και τα επίπεδα του στρες στη ζωή μας, είτε λόγω κάποιου έντονου γεγονότος μεταβολής της ζωής μας όπως π.χ. απώλεια, χωρισμός, πανδημία, είτε λόγω ενός αθροίσματος στρεσογόνων παραγόντων που ξεκινούν από απλές στιγμές της καθημερινότητας μας. Όταν η κορτιζόλη φτάνει να είναι απειλητική, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατάθλιψη αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα ιατρικής ή ψυχολογικής φύσεως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο θεραπευτική είναι η δύναμη μιας αγκαλιάς στον ύπνο και πόσο πολλαπλά είναι τα οφέλη της.

Από τον Κούντερα ο οποίος στο βιβλίο του Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, ορίζει τον έρωτα “περισσότερο ως την επιθυμία για μοιρασμένο ύπνο παρά για ερωτοτροπίες”, μέχρι τον πίνακα “Le lit” του Toulouse-Lautrec που αναπαριστά ένα ζευγάρι να κοιμάται μαζί κάτω από την κουβέρτα, φαίνεται πως ο κοινός ύπνος έχει υπάρξει το ψυχικό καταφύγιο πολλών ανθρώπων ίσως από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του είδους μας.

Η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Virginia Satir είχε πει ότι: “Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για επιβίωση, 8 αγκαλιές τη μέρα για συντήρηση και 12 αγκαλιές τη μέρα για ανάπτυξη”.

Άραγε μια αγκαλιά που διαρκεί όλη τη νύχτα, πόσα καλά μπορεί να φέρει στη ζωή μας;