“Μια online δράση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα με σκοπό την περαιτέρω επίγνωση της ημέρας αυτής και την ενίσχυση αναγκών του Make-A-Wish”
Θεματολογία
Σήμερα στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενηλίκους που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές. Μάλιστα, το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει, σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
Ενημερωθείτε, εντοπίστε τα “σημάδια” και δράστε ΑΜΕΣΑ
FACTS
- Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου που εκδηλώνονται στα παιδιά είναι η λευχαιμία (30%), ο όγκος εγκεφάλου, ο όγκος στη σπονδυλική στήλη (26%) και τα λεμφώματα
- Περίπου το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου στα παιδιά εμφανίζεται σε ηλικία 0-4 ετών
- Παραπάνω από το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου είναι θεραπεύσιμες, εφόσον διαγνωστούν νωρίς. Παρόλα αυτά, ο εντοπισμός τους δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με αυτά άλλων παιδικών ασθενειών και ιών
Υποψιαστείτε, πάντα χωρίς υπερβολή
Τα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου εξαρτώνται από τον τύπο και το σημείο του σώματος στο οποίο θα εκδηλωθεί. Κάποια από τα γενικά συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι:
- Η συνεχής κόπωση, η απώλεια ενέργειας και αδυναμία, κυρίως στην περιοχή των ποδιών
- Οι συχνοί πονοκέφαλοι, που μερικές φορές είναι πιθανό να συνοδεύονται από εμετό
- Ο ανεξήγητος πυρετός και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης που δεν υποχωρούν
- Το χλωμό χρώμα στο δέρμα του παιδιού
- Η ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Το παιδί μπορεί να μελανιάζει εύκολα και να αισθάνεται ότι υπάρχει ένας όγκος, ένα πρήξιμο ή μια ασυνήθιστη δυσκαμψία σε ένα σημείο του σώματός του
- Η μεταβολή των συνηθειών του εντέρου (π.χ. δυσκοιλιότητα, διάρροια, κλπ.)
- Ο ανεξήγητος και συνεχόμενος πόνος που δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στα κόκκαλα, τις αρθρώσεις, την πλάτη ή τα πόδια
Μην ξεχνάτε ότι η διάγνωση κακοήθειας στην παιδική ηλικία είναι ένα σπάνιο νόσημα
Τι να κάνετε εάν το παιδί σας έχει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα
Είναι άκρως σημαντικό να μιλήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας και να περιγράψετε αναλυτικά τα συμπτώματα του παιδιού. Συζητήστε τα με τον γιατρό σας και εκείνος, με τη σειρά του, θα κάνει μια κλινική εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις σε κάποιο νοσοκομείο.
References: I am worried my child has cancer. (n.d.). Retrieved January 20, 2022
Παράγοντες κινδύνου και αιτίες του παιδικού καρκίνου
Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, κ.λπ.) και μπορεί να επηρεάσουν την εκδήλωση καρκίνου στους ενήλικες, δεν σχετίζονται τόσο με την εκδήλωση του παιδικού καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς λίγοι είναι αυτοί (π.χ. έκθεση του παιδιού σε ραδιενέργεια) που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου.
Οι κύριες αιτίες του παιδικού καρκίνου είναι:
- Αλλαγές σε γονίδια: Το DNA των κυττάρων είναι πολύ πιθανό να υποστεί μεταβολές, αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη μετατροπή των κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα.
- Κληρονομικές vs. επίκτητες μεταλλάξεις γονιδίων: Μερικά παιδιά κληρονομούν τις μεταλλάξεις του DNA των γονιών τους, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι δεν προκαλούνται από κληρονομικές μεταλλάξεις στο DNA. Αντίθετα, αποτελούν αποτέλεσμα της μεταβολής του DNA (μετάλλαξη) που συμβαίνει νωρίς στη ζωή του παιδιού. Από τη διαδικασία διαχωρισμού ενός κυττάρου και αντιγραφή του DNA του είναι πιθανό να προκύψουν λάθη, ιδιαίτερα όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό το είδος γονιδιακής μετάλλαξης μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του παιδιού και ονομάζεται επίκτητη μετάλλαξη. Οι επίκτητες μεταλλάξεις βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα ενός του ατόμου μόνον, όχι στα φυσιολογικά του κύτταρα και δεν κληρονομούνται στα παιδιά του.
Μπορεί να προληφθεί ο παιδικός καρκίνος;
Ο παιδικός καρκίνος είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως και αδύνατο να προληφθεί, καθώς τα αίτιά του δεν πηγάζουν ούτε από τον τρόπο ζωής ούτε από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επιπλέον, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί θα κληρονομήσει αλλαγές των γονιδίων των γονιών του και αυτές θα είναι γνωστές.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που το παιδί σας εκδηλώσει κάποιον τύπο καρκίνου, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να μπορούσατε να κάνετε κάτι, ώστε να το αποτρέψετε. Στη σπάνια περίπτωση που θα ανιχνευθούν αλλαγές στα γονίδια που μπορεί να κληρονομούνται, οι ογκολόγοι του παιδιού θα σας ενημερώσουν και θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα.
Δομή Δράσης
- 5′ Καλωσόρισμα | Ομιλία απο την CEO Σάντρα και προβολή video του Make-A-Wish
- 25΄ Yoga for Kids (ηλικίες 4 – 12) απο Παιδαγωγό
- Προώθηση Παρουσίασης στους γονείς συμμετέχοντες με υποστηρικτικές πληροφορίες
Σκοπός Δράσης
Η επίγνωση της ημέρας αυτής θα βοηθήσει τους Γονείς να κρίνουν τι μήνυμα θέλουν να περάσουν στα παιδιά τους. Επίσης, θα καλυφθούν οι τριμηνιαίες αποδοχές της μίας εκ των δύο ψυχολόγων, της υπεύθυνης οικογενειών, η οποία εξηγεί το σκοπό του Make–A–Wish σε περισσότερες από 20 οικογένειες κάθε μήνα και εκμαιεύει την πιο βαθιά επιθυμία των παιδιών τους που παλεύουν μία πολύ σοβαρή ασθένεια.
Τρόπος Υποστήριξης
- Προτεινόμενο ελάχιστο κόστος συμμετοχής ανα εταιρεία είναι 350 ευρώ και το 75% των εσόδων θα δοθούν στο ‘Make-A-Wish‘ ενώ το 25% καλύπτει λειτουργικά μας έξοδα.
- CSR & Media Channels: Θα ανακοινωθεί η όλη ενέργεια σε περιοδικά του HR κλάδου, Social Media, Newsletters και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτό.
- Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφάνεια της όλης ενέργειας, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΜΚΟ.
Επικοινωνιακό Υλικό | Θα σας παρέχουμε όλο το απαραίτητο υλικό.
Επόμενα Βήματα | Ιδανικά μέχρι την Τρίτη 09/02
- Αποφασίστε εσωτερικά αν θα συμμετέχετε μέσω της φόρμας “Acceptance Form ICCD CSR” ή στο helpdesk@workwell.gr
- Στην συνέχεια θα σας αποστείλουμε την Zoom πρόσκληση για να την προωθήσετε με ευκολία στους ανθρώπους σας και,
- Όλο το επικοινωνιακό υλικό για να μπορέσετε να δημιουργήσετε και εσείς το κατάλληλο awareness